Доцентка кафедри МБА Оксана Руденко в етері Українського радіо Рось

Кандидатка економічних наук, доцентка кафедри менеджменту та бізнес-адміністрування факультету економіки та управління Черкаського державного технологічного університету Оксана Руденко в етері Українського радіо Рось проаналізувала зміну цін на продуктовий кошик черкащан. 

Під час радіорозмови, зокрема, говорили про фактори впливу на формування цін на продукти, про перспективи ціноколивання в умовах воєнного стану, намагалися спрогнозувати ціни на овочі та фрукти на найближчі місяці. 

Війна, зростання цін на паливно мастильні матеріали, порушення логістичних ланцюгів, підвищення курсу валют –  ці та інші процеси впливають на ринкову економіку. За словами експертки, базова інфляція у жовтні 2022 року порівняно із попереднім календарним місяцем склала 1,9%, з початку року вона прискорилася до 20,1%. Найбільше – на 66% – подорожчало пальне. Також за рік подорожчали продукти харчування – на 36,1%, зокрема ціни на яйця зросли на 81,4%, на фрукти – на 62,6%, овочі – на 78,8%. Серед лідерів подорожчання – овочі (85%) та фрукти (46%), риба (40%), хліб та макарони (36,6% та 31%).

На запитання радіоведучого, що зараз впливає на формування цін та з яких складових формується ціна на продукти, Оксана Руденко відповіла, що насамперед, має вплив інфраструктура, потім зруйновані виробництва і звісно електропостачання. При цьому ціни на продовольчу групу товарів підскочили так високо, і дуже боляче б’ють по гаманцях українців, які щомісячно витрачають майже половину своїх доходів саме на їжу. На жаль, за оцінками як представників влади, так і експертів, подорожчання товарів та послуг буде продовжуватися і в 2023 році і може скласти близько 30 відсотків через ряд обговорених причин. Уряд при розрахунках державного бюджету заклав прогноз інфляції на 2023 рік на рівні 28 відсотків.

Програма РадіоДень на «Суспільне Черкаси» .